Οδοντιατρικη καρεκλα

Τοποθετημένη στη γωνιά,  λοξά αριστερά όπως καθόμουν, αστραφτερή, επιβλητική, μικρόδειχνε θα έλεγα αν ήταν γυναίκα. Την παρατηρώ χρόνια, κάποτε τη συνάντησα τελείως ατημέλητη, κουρελιασμένη.
Σηκώνομαι, πλησιάζω και την αγγίζω. Στην πλάτη της βρίσκω μια μικρή ασημένια ταμπέλα «J.M DENTAL CHEAR SION NO2» και από κάτω, με μικρότερα γράμματα, έναν κωδικό με δώδεκα αριθμούς, ημερομηνία 10/65  και ξανά το όνομα της εταιρίας κατασκευής «J.MORITA DENTAL MFG CO LMD MADE IN JAPAN».

Το μυαλό μου άρχισε να ταξιδεύει στο χρόνο. Το 1993 γνώρισα μέσω ενός φίλου ένα νεαρό οδοντίατρο, του οποίου και να μην μου έλεγε την ιδιότητα, θα την καταλάβαινα, αφού με κοίταζε απευθείας στα ζαβά μου  δόντια. Μόλις είχε επιστρέψει από τις σπουδές του και ετοιμαζόταν να ανοίξει το δικό του οδοντιατρείο. Πάνω από ένα χρόνο αργότερα  και αφού πρώτα  μου ίσιωσε τα δόντια γίναμε καλοί φίλοι,  μου ζήτησε να τον βοηθήσω να μεταφέρουμε μια  οδοντιατρική καρέκλα από ένα ιατρείο που έκλεινε.

Στο οδοντιατρείο οδηγηθήκαμε από μια μικρή αγγελία που έγραφε πως πωλείται οδοντιατρική καρέκλα λόγω του τερματισμού των εργασιών του ιατρείου. Η αγγελία αναφερόταν σε μια νεότερη καρέκλα του 1980, η οποία ήταν σε καλή και χρησιμοποιήσιμη κατάσταση, αλλά κουβέντα στην κουβέντα (μέσω τηλεφώνου) πριν πάμε να την παραλάβουμε ο γέρο- γιατρός είπε στο φίλο μου πως στην αποθήκη είχε και την παλιά του καρέκλα, που την χάριζε γιατί ήθελε να  την ξεφορτωθεί.

Σάββατο απόγευμα, μήνα καλοκαιριού -θυμάμαι έντονα την αφόρητη ζέστη- με δανεικό διπλοκάμπινο αυτοκίνητο κατευθυνθήκαμε προς την εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, για να συναντήσουμε το γέρο οδοντίατρο.

Μετά τις πρώτες συστάσεις έκανα πίσω και παρακολουθούσα  με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτηση των δυο οδοντιάτρων. Το παρελθόν και το μέλλον «μπερδευτήκαν γλύκα» στο παρόν. Ο γέρος ντυμένος με ανοικτό καφέ παντελόνι κουστουμιού, λευκό πουκάμισο και γραβάτα, ο νέος με τζιν παντελόνι και κόκκινη φανέλα.

Ο γέρος ασκούσε το επάγγελμα του οδοντιάτρου για πάνω από 45 χρόνια, σπούδασε στην Αθήνα στα δύσκολα χρόνια της αποικιοκρατίας. Ήταν από τους πρώτους οδοντιάτρους της πρωτεύουσας. «Κουράστηκα, βαρέθηκα, μου έμειναν πέντε έξι πελάτισσες -γυναίκες φίλων γιατρών άλλων ιδιοκτήτων- που έρχονται, τις οποίες ούτε που χρεώνω». Μιλούσε και είχε μια ηρεμία στον τόνο της φωνής του, μια ηρεμία σαν να κοίταζα το ηλιοβασίλεμα να χάνεται σιγά – σιγά. Από την απέναντί του μεριά ο νέος γιατρός, καμιά τριανταριά χρονών, όλο ζωντάνια, όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον, λαμπερός σαν τον ήλιο λίγο μετά την ανατολή.

Κατεβάσαμε με δυσκολία την καρέκλα και τα αλλά οδοντιατρικά μηχανήματα που την συνόδευαν από την στενή γυριστή μαρμάρινη  σκάλα του πρώτου ορόφου όπου ήταν το ιατρείο. Τα φορτώσαμε στο διπλοκάμπινο και ξεκινήσαμε για την επιστροφή. Φεύγοντας, ένας ήχος που έφτανε στα αυτιά μου σαν να ανοιγόκλεινε σκουριασμένο κάγκελο, με έκανε να στρέψω τα μάτια μου προς τον πρώτο όροφο. Η σκουριασμένη ταμπέλα του ιατρείου πηγαινοερχόταν σαν εκκρεμές, λες και αποχαιρετούσε το «συνεργάτη» της που έφευγε.

Μια γυναικεία φωνή μου διακόπτει το ταξίδι στο χρόνο . «Ο γιατρός είναι έτοιμος να σας δεχτεί. Παρακαλώ περάστε»,  είπε η γραμματέας.

Υ.Γ. Η ιστορία είναι σχεδόν αληθινή.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s